Brouwerij Maallust in Veenhuizen, Drenthe

MAALLUST, EEN BIJZONDERE BROUWERIJ

Op het industriecomplex Maallust vond de verwerking van landbouwproducten plaats. De brouwerij bevindt zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp. Dus waan uzelf in een andere wereld, op een plek die zoveel geschiedenis uitademt die nog steeds voelbaar is. 

De Koperen ketels van Maallust

De ketels vormen het hart van elke bierbrouwerij. Onze ketels zijn geleverd door Kaspar Schulz uit Bamberg, de Rolls-Royce onder de brouwketels. Een topkwaliteit brouwinstallatie om onze speciaalbieren mee te brouwen. 

DE 25 ZWARE JONGENS

Bierbrouwerij Maallust is een bijzonder initiatief van een select gezelschap: 25 liefhebbers die zichzelf de Zware Jongens noemen sloegen de handen ineen en stichtten deze mooie brouwerij in Veenhuizen.

BROUWEN MET TOEWIJDING
EN PASSIE

Onze bierbrouwers Gert en Carina Kelder brouwen met toewijding en passie onze smaakvolle, authentieke bieren. Bieren met de smaak van vroeger. Geïnspireerd door oude biertypen worden in de koperen ketels bieren van zowel hoge als lage gisting gebrouwen.

De bieren kenmerken zich door de mooie hoparoma’s en een uitgebalanceerd evenwicht tussen bitter en zoet.

De mooiste grondstoffen

De grondstoffen voor onze speciaal- bieren worden met zorg geselecteerd. Alleen de aller beste kwaliteit is goed genoeg voor ons heerlijke Maallustbier.

GESCHIEDENIS VEENHUIZEN, HOLLANDS SIBERIË

Hollands Siberië, zo werd Veenhuizen in vroegere tijden ook wel genoemd. Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit het hele land naar dit verre oord verbannen. Ze woonden in drie grote dwang- gestichten, die waren gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het was bedoeld als sociaal experiment om paupers woeste gronden te laten ontginnen. Veenhuizen maakt nu als gevangeniskolonie aanspraak op het predicaat Werelderfgoed-monument.

BIER VERZOET
DE ARBEID

Veenhuizen was een zo goed als autarkisch geheel: met eigen scholen, landerijen, een bakker, slachterij, weverij en spinnerij, kerken, een begraafplaats en brandweerkazerne. Meubels en 
kleding werden zoveel mogelijk gemaakt in eigen werkplaatsen. Zo bestond Veenhuizen uit vier clusters: Landbouw, Zorg, Onderwijs en Arbeid.


Nog steeds zijn de strafinrichtingen in Veenhuizen operationeel, met zo’n 1000 gedetineerden. Het dorp zelf telt ruim 1200 inwoners