EEN BROUWERIJ OP HISTORISCHE GRONDEN

Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een spinnerij en boerderijen. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan onze koperen ketels. Hierin brouwen we sinds 2011 op ambachtelijke wijze ons heerlijke bier.

EEN BROUWERIJ OP HISTORISCHE GRONDEN

ONZE AMBACHTELIJKE BIEREN

Onze ambachtelijke speciaalbieren zijn eigentijds, maar geworteld in het verleden en geïnspireerd door oude biertypen. In onze bieren proef je de historie van gevangenisdorp Veenhuizen. De bieren van Maallust zijn ambachtelijk, authentiek en gebrouwen met alleen de beste ingrediënten. Of het nu de Weldoener is, ons hoppig blonde bier, of de Zware Jongen, onze verraderlijk zachte tripel; Maallust bieren staan bol van het karakter.

ONZE AMBACHTELIJKE BIEREN

DE ROLLS-ROYCE ONDER DE 
BROUWKETELS

Het hart van onze brouwerij wordt gevormd door onze koperen ketels, waarin we al onze bieren brouwen. Deze Rolls-Royce onder de brouwinstallaties is geleverd door Kaspar Schulz uit Bamberg. Dankzij onze prachtige koperen ketels en het vakmanschap van onze brouwmeesters kunnen we de kwaliteit garanderen die onze bieren zo speciaal maakt. Authentieke smaken en tijdloze kwaliteit; niet voor niets vallen onze bieren geregeld in de prijzen en is Maallust één van de tien grootste speciaalbierbrouwers van Nederland.

DE ROLLS-ROYCE ONDER DE 
BROUWKETELS

DE BESTE 
GRONDSTOFFEN

De grondstoffen voor onze speciaalbieren worden met zorg geselecteerd. Alleen de allerbeste kwaliteit is goed genoeg. Dat proef je direct. De bieren van Maallust zijn mooi gehopt en uitstekend in balans. Brouwmeesters zoeken naar het perfecte evenwicht tussen bitter en zoet. Ze laten zich inspireren door oude biertypen, zoals bij onze Vagebond: een prijswinnend Viennabier gebrouwen naar een klassiek recept. Maallustbieren zijn niet voor de waan van de dag, maar tijdloos, karaktervol en ambachtelijk.

DE BESTE 
GRONDSTOFFEN

NEEM DE TIJD EN
 GENIET VAN MAALLUST

In de oude graanmaalderij is niet alleen de brouwerij gevestigd, maar ook ons proeflokaal. Wandel tussen onze koperen ketels en ontdek hoe ons bier wordt gebrouwen. Op deze locatie, waar de geschiedenis van gevangenisdorp Veenhuizen bijna voelbaar is, smaakt ons ambachtelijke bier misschien wel het allerbeste.

NEEM DE TIJD EN
 GENIET VAN MAALLUST
Het ontstaan van de Maatschappij van Weldadigheid
Het ontstaan van de Maatschappij van Weldadigheid

1818 EN DE 
MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID

In 1818 richtte Generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde de verpauperde en allerarmste inwoners van de grote steden een beter leven bieden. Door hard te werken in de gezonde buitenlucht zouden deze armoedzaaiers worden heropgevoed tot betere mensen. In 1823 werd in het verafgelegen Veenhuizen grond gekocht en er verrezen drie grote, vierkante gebouwen. Duizenden bedelaars, wezen en landlopers werden naar de kolonie gebracht, om er onder een strikt regime te wonen en te werken. Onze quadrupel is een eresaluut naar het jaartal dat voor Veenhuizen alles veranderde.

1818 EN DE 
MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID

VEENHUIZEN: HOLLANDS SIBERIË

Veenhuizen werd een strafkolonie, waarin landlopers en bedelaars verplicht te werk werden gesteld. Nog strenger werd het regime toen de kolonie in 1859 werd overgenomen door de staat. Veenhuizen was van de buitenwereld afgesloten en volledig zelfvoorziend: er waren boerderijen, scholen, kerken en een electriciteitscentrale. Vlakbij de drie gestichten stonden de woningen voor het personeel. In de grote huizen langs de vaart woonden de directieleden. Alles werd met elkaar verbonden door kaarsrechte wegen. Iedereen in het dorp had zijn eigen plaats en eigen functie. Veenhuizen was Siberië in Holland.

VEENHUIZEN: HOLLANDS SIBERIË

Maallust, een brouwerij op historische gronden

Her en der in Veenhuizen staan spreuken op de huizen, in het lettertype dat terugkeert op de etiketten van ons bier. Vaak waren ze bedoeld om de gevangenen het goede voorbeeld te geven, maar soms zeiden ze iets over de bewoner van het huis. ‘Leerling door Voorbeeld’ was het huis van de schoolmeester en ‘Bitter en Zoet’ stond op het huis van de apotheker. ‘Maallust was de naam van het huis waar de molenaar woonde.  Achter het huis is het terrein waar de molen en de graanmaalderij, de melkfabriek en de graansilo stonden. In deze historische graanmaalderij wordt tegenwoordig weer graan verwerkt, door onze brouwmeesters die er het mooiste bier van het Noorden mee maken.

Maallust, een brouwerij op historische gronden

De grondleggers van Maallust

STRAFFELOOS BIERBROUWEN IN VEENHUIZEN

In 2011 werd brouwerij Maallust opgericht. Het waren 25 initiatiefnemers die zich de Zware Jongens noemen. Ze namen niet alleen het initiatief om bier te brouwen in Veenhuizen, maar ook om het vervallen Maallustcomplex nieuw leven in te blazen. Na een ingrijpende opknapbeurt opende de brouwerij haar deuren. Vandaag de dag ligt het Maallustcomplex er prachtig bij en is het bier door heel Nederland verkrijgbaar. Maallust is de perfecte toevoeging aan een dorp met een unieke geschiedenis.

STRAFFELOOS BIERBROUWEN IN VEENHUIZEN
Ontdek de authentieke bieren
Ontdek de authentieke bieren
Bezoek ons proeflokaal
Bezoek ons proeflokaal

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief: